понеділок, 7 квітня 2014 р.

Легенди Новосілок

Легенда про Замчисько.
За давніми  легендами-переказами,  що існують в нашому селі, можна  дізналась  історію  про Замчисько.
На пагорбі як неприступна фортеця  стояв замок, а від  підніжжя гори була рівна ділянка  землі, на якій був розташований ринок. Сюди   із найближчих сіл  з'їжджались люди. Кіньми, на возах люди привозили свійську худобу, птицю, зерно. На ринку також можна було придбати гончарні вироби  з коричневої глини, якою так багаті навколишні землі. Гончарні вироби вимінювались так: горщики,  в яких варили різну страву можна було виміняти на таку саму мірку зерна. Для дітей  можна було купити дитячі іграшки, які  були виготовлені  місцевими умільцями. Пройшли роки. Самого замку  на поверхні немає, але весь природний ландшафт нагадує нам про  нього. Можливо,  це  матінка природа зробила чудо  нерукотворним.
 У тиху, ясну погоду,  як вийти на саму вершину Замчиська,  лягти  на землю і приложити вухо до землі, то можна  почути дзвони.
З чим пов'язана ця таємниця,  ніхто  пояснити не може.

 Отже, що дана природна територія є чарівним світом  природи, нашим чудом. Воно дійсно чимось  нагадує замок. Стоїть на горі,  де нанесено  велику гору землі, з усіх сторін  оточені  глибоким валом і ровом.
Очевидно, через цей глибокий рів протікала вода. І  дістатись до замку було неможливо. Замок був неприступний.
Цей природній об’єкт зберігся  і понині, що нагадує Замчисько . В цьому можна переконатись, побачивши його насправді або на фотографіях. 
Ходили легенди, що  це замчисько було з’єднане зі  підземними переходами  Дубно, Острога та Тайкур. Цими підземними переходами користувалися люди під час монголо-татарської  навали. Про підземний перехід від  Острога до Тайкур  підтверджують  архівні документи. Дійсно,  тут учням Новосілківської школи  вдалося знайти стародавні знаряддя праці і стріли від лука. У  підніжжя Замчиська протікає невеличка  річечка, що збирає свої води з усіх джерел села  і несе до річки Горинь.
                      
 Благодатна земля та чарівна  природа є унікальним місцем відпочинку .

Немає коментарів:

Дописати коментар