вівторок, 8 квітня 2014 р.

Леонтій Грицан


           Мандрівний провідник, діяльність якого спричинила значний вплив на релігійне життя на Західній Україні.

          Леонтій Герасимович Грицан народився в с. Нова Мощаниця 1899 року у селянській сімї. З дитинства Леонтія привчили шанувати Святу церкву.
         Початок його самостійної діяльності припав на 1933 рік, коли після чергового паломництва він заявив брату Дмитру про рішення залишити домівку і йти мандрівним провідником.
Леонтій проповідував у містах і селах Волині, доля заносила його і в міста Польщі. Декілька разів його заарештовували, а згодом відпускали на поруки брата. В 40-х роках організував масові паломництва в Почаївську і Києво-Печерську Лаври. У 1946 році за дармоїдство і пропаганду релігії провідника було засуджено і відправлено у заслання в Казахстан.
Після пяти років поневірянь Грицан повертається на Рівненщину і знову пропагує ортодоксальні істини. Це стає причиною репресії. У 1954 році Грицана заарештовують знову. На цей раз Рівненський обласний суд за антирадянську діяльність виніс вирок – 10 років вязниці. Покарання відбував у поселенні Явас Мордовської АРСР. У січні 1956 року мандрівний проповідник вийшов достроково на волю.
Радянська влада не переставала слідкувати за діяльністю проповідника. У 1958 році в газеті “Червоний прапор” була надрукована стаття “Що приховується під назвою “Істинно православна церква або сектою “Леонтіївці” про реакційну, антирадянську сутність діяльності Леонтія Грицана. Проповідника знову засудили на 10 років Мордовський таборів. Там він спілкувався із увязненими православними священиками і єпископами, прийняв чернечий постриг з імям Серафим.
У 1968 році повернувся в рідне село. Брат прийняв його і обладнав для нього келію.
Грицан постійно відвідував церкву, кожної неділі сповідався і причащався.
До нього не припинявся потік людей, котрих він зцілював від важких хвороб і наставляв на шлях істини.
Помер Леонтій у 1973 році, захоронений у с. Нова Мощаниця.
Він і далі зцілює людей і охороняє село від нещасть і катастроф.

Немає коментарів:

Дописати коментар