понеділок, 31 березня 2014 р.

Організація читацького клубу за інтересами в бібліотеці Методичні рекомендації

Клуби та об’єднання за інтересами – одна із найбільш важливих форм диференційованої роботи з різними групами читачів по задоволенню їх читацьких потреб.

Вони можуть стати логічним продовженням індивідуальної роботи з читачами.
Клуб створюється для спілкування людей, що мають єдину мету, завдання, інтереси для обміну думками, удосконалення знань в тій чи іншій галузі науки, літератури, людської діяльності, сприяє становленню особистості. Об’єднання – той же клуб, тільки з розвинутою структурою (секціями).
За напрямами клуби та об’єднання класифікуються, як привило, таким чином:
-                    суспільно-політичні (по вивченню правових знань, міжнародних відносин, історії та ін..);
-                    виробничо-технічні (технічна творчість, винахідництво, моделювання, конструювання);
-                    природничі (любителі астрономії, фізики, математики, географії, краєзнавства, квітникарства і т.д.);
-                    художньо-мистецькі (любителі музики, театру, кіно, літератури, живопису, прикладного мистецтва).
Можна виділити клуби створені на основі вікових інтересів якої-небудь однорідної групи:
-                    вікової (підлітків, дітей, літніх людей);
-                    соціальної (воїнів-ветеранів, молодої сім’ї);
-                    професійної (лікарі, вчителі і т.д.);
-                    за ознакою статі (жіночі, клуби дівчат, юнаків).
Особлива роль клубів полягає в організації інтелектуального спілкування, створення атмосфери колективізму, виробленні навичок громадської діяльності, в наданні можливості емоційного розкріплення, психологічної розрядки. Для молодих читачів клуби за інтересами особливо корисні тим, що сприяють розкриттю та формуванню особистості, створюють умови для самовираження та самоутвердження. Хоч читачі об’єднуються в клуби за різними інтересами та захопленнями, інтерес до книги є спільним і важливим для них елементом.
Книга в клубі за інтересом є джерелом різноманітної інформації з усіх напрямів людської діяльності і в той же час є засобом задоволення різних культурних запитів. До того ж, діяльність клубу дозволяє бібліотеці прищепити читачам смак до читання, до самоосвіти, розширити бібліотечно-бібліографічні знання.
На зустрічах учасників клубів і об’єднань перевага надається активним формам спілкування:  колективним обговоренням, диспутам і дискусіям.
Такі форми допомагають глибше засвоїти прочитане, вчать оцінювати його і, таким чином, формують і розвивають читацькі інтереси учасників клубів, підвищують культуру читання, культуру мовлення.
Клуби за інтересами створюються там, де для цього є необхідні умови. Перш за все - бажання людей об’єднатися на основі спільних інтересів. Тому головне – виявити спільні інтереси учасників, сформувати певну групу людей.
З метою вивчення інтересів читачів бібліотекарі можуть провести анкетування, опитування, інтерв’ю. Можна розповсюдити анкети: «Книга і бібліотека в моєму житті», «Ваша думка, читач?», «Ми і поезія» і т.д. до яких включити питання «Чим ви цікавитесь окрім роботи?», «Що ви робите у вільний від роботи час?», «З якою метою ви читаєте?»,  «Чи обговорюєте ви прочитані книги?», «Чи хотіли б ви спілкуватися з іншими читачами бібліотеки?», «Книгам якої тематики ви надаєте перевагу?» та ін..
В організації має велике значення особистість бібліотекаря, тут важлива не тільки їх професійна майстерність, але й такі особисті якості, як глибоке знання проблематики клубу, захопленість, організаторські здібності, комунікабельність, здатність до творчості, до пробудження ініціативи читачів.
Важливим етапом у становленні клубів є вироблення цікавої та оригінальної програми. Основні вимоги до складання програми: послідовність і системність, оригінальність, поступове ускладнення і поглиблення змісту заходів, їх спадкоємність, привабливість для читача, форма і тема заходу.
Вироблення статуту клубу – це не тільки засіб, що визначає характер та напрям діяльності клубу, його структуру, але й сприяє виробленню групових норм, групової психології клубу.
Статут – це документ, що регламентує всю діяльність клубу. В статуті визначаються основні питання і організації і діяльності клубу; назва клубу; ким організований клуб, де і для кого, мета і завдання, права і обов’язки його членів, структура, органи самоврядування, атрибути клубу.
Атрибути клубу: девіз, емблема, гімн, прапор, значок, спеціальна форма учасників.
Атрибути клубу дисциплінують та організовують членів клубу, розвивають почуття товариськості та взаємодопомоги, створюють особисте обличчя кожного клубу, роблять його оригінальним та неповторним.
Для підбору найбільш цікавих назв, символіки бажано проводити відкриті конкурси серед учасників.
Найбільш розповсюджені традиції і ритуали в клубах: урочистий прийом до членів клубу; вшанування найбільш активних учасників; святкування днів народжень; пам’ятних подій в житті колективу, спільні поїздки, екскурсії, видання літопису клубу.


                                              
   

Немає коментарів:

Дописати коментар