пʼятницю, 28 березня 2014 р.

с. Богдашів


с.Богдашів Здолбунівського району Рівненської оласті.


Село Богдашів колишнього Рівненського, а перед тим Луцького повіту належить до давніх поселень історичної Волині. Розташоване воно над великим ставом, що його творить річка Горинка (притока Горині) на дуже родючих грунтах, які ще й в давнину приваблювали до себе наших далеких предків – хліборобів. Кам’яні знаряддя праці знайдені в його околицях, свідчать, що ця місцевість була заселена ще в доісторичну епоху, бо мала все необхідне для життя первісних людей: річка з дикою птицею і рибою, ліси.
На віддалі 500 м від правого берега річки виявлено рештки старовинної зброї, черепки посуду староруської доби, монети раннього середньовіччя, сліди давніх могильників.
Свою назву село виводить від двох слів з староукраїнської мови „Бог даша”, що означає Бог дає. Судячи з імені села, його перші поселенці – християни були вдячні Богові за ті ласки і щедроти, що їм посилав Вседержитель у їх земному житті. 
Перші вісті про Богдашів відбиті актом  1491 року, коли село належало Петру Олехновичу, який продав його княжній Марії Збаразькій – Рівненській.
У світлі народних оповідей Богдашів заснував Глинський замковий вельможа Богдаш. А було ніби так. Якось під осінь княжий мисливець зустрів споруджуючи греблю і з догадки запитав:А чи не для Богдаша тут ставок монтуєте?- Так для нього. І не один а два. Вельми добре діло чините! Я для нього ще й прегарний курінь збудую , щоб було нам де принагідно відпочивати. Пробіг час і над берегом річки виросло островерхе пристанище, а за ним наповнені рибою ставки. І назвали те місце Богдашове помістя, а село Богдашів.
 Село Богдашів у І половині ХVІІ ст. по князях Острозьких стає власністю князя Яна Замойського, старости Калушського, який платив за 20 димів, проживало більше 200 душ. Від князів Замойських село перейшло у 1759 році до Любомирських, а по розподілах Польщі в кінці ХVІІ ст. стало власністю московської казни.
  В перших відомостях про село згадується водяний млин, який зберігся і працював до 1950 року
(мельником був Скорий Михайло Григорович, а власником чех Олива…), але після колективізації млин був  ліквідований.
Село Богдашів  знаходиться на відстані 1 км від районного центру м.Здолбунів і 17 км. обласного центру м.Рівне. 
 В 1968-1975 рр. навколо річки і ставу з’явились меліоративні канави, насипи  і промислові стави. Зникли культивовані лани на околиці села, сінокоси, луги.
Перший колгосп в селі був імені Шверника, головою Гуменюк Микола.
До 1985 року село мало свої окремі назви поселення, пізніше стали назви вулиць.
У селі є храм в ім’я Воздвиженння Чесного Хреста Господнього з дзвіницею. За історичними джерелами невідомо ким і коли побудований з дерева, впродовж півтора століття був приписаний до церкви Пресвятої Покрови Богородиці, що  в селі Аристів, і становив єдину парафію. За місцевими переказами церква у селі Богдашів побудована у 1750 році. Вона була  перевезена з Почаєва місцевими меценатами.  Церква  збудована  у стилі українського барокко. Має три куполи. Внутрішній інтер’єр прикрашають настінні розписи та триярусний іконостас з елементами різьби.
 Храм за свій вік пережив багато потрясінь та подій: гетьманщину і царську Росію, панування поляків і радянську владу.
У1785 році церкву відвідали донські  козаки. Вражені красою церкви вони подарували храму релігійні книги та інвентар для богослужінь.
 Служба в храмі не припинялася ні в роки революції, ні в часи ВВвійни. У своєму первинному вигляді церква збереглася до сьогоднішнього дня. Лише у 1905році був замінений центральний купол.
З 1999 року храм Воздвиження Чесного Хреста Господнього перейшов до Київського Патріархату.
Храм Воздвиженння Чесного Хреста Господнього с.Богдашів є історичною та архітектурною памяткою. 
  Територія села складається з 399 дворів і нараховує 1311 жителів. Площа села становить 210,75 га.
На території функціонують: сільська рада, публічна бібліотека, три приватних  магазини,  ПП «Автоленд», що займається технічним обслуговуванням автомобілів, ПП «Шиномонтаж», побудований пам’ятник воїнам визволителям ВВв, стадіон, споруджено  дитячий майданчик «Галявина казок».
У 2009році побудована Свято-Хрестовоздвиженська церква МП.

У селі Богдашів  народилися:
Микола Мельник, поет, автор збірок «Журавель любові», «Молитва зоряного неба», «В  сузір’ї лева»
Дмитрук Лариса Іванівна, Гаврилюк Марія Андріївна, Денищук Галина -вишивальниці
Ні одне весілля не відбувається в с.Богдашів  без короваїв та тортів кондитера Печенюк Галини Володимирівни.

Немає коментарів:

Дописати коментар